Emeklilere Emlak Vergisi Muafiyeti

- Türkiye sınırları içinde 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmaz.
- Birden fazla hissesi olanlar ve çalışıp maaş alanlar bu haktan yararlanamaz.
- 200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, emekliler hisse oranlarına göre vergiden muaf olurlar. Mesken olarak kullanılan binanın veya dairenin dıştan dışa yüzölçümü yapılır ve brüt alan ölçüsü bulunur. Dıştan dışa ölçüm yapılamadığı takdirde dairenin net kullanım alanı üzerinden brüt metrekare hesaplanır ve net kullanım alanına % 25 eklenir. Ortak kullanıma tahsis edilen ve bağımsız olarak kullanılamayan kömürlük, çamaşırlık, sığınak, kapıcı ve kalorifer daireleri, garaj gibi eklentiler arsa payı oranında bağlı olduğu bina ile birlikte dikkate alınıyor. Hisse payları ilave edildikten sonra brüt alan 200 metrekareyi aşarsa muafiyet uygulanmaz.
- Yaşanılmayacak durumda, metruk, yıkık durumda olan meskenler ikinci ev olarak kabul edilmez ve vergi muafiyeti uygulanır, emlak vergisi ödenmez.
- Yurtdışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorundadır.
- Kendi konutunda oturmayan, başka bir evde kirada oturan emekliler de emlak vergisi muafiyetinden yararlanır.
- Bankada mevduat bulunduran ve bu mevduattan kazanç elde eden emekliler bu haklardan yararlanabilir.
- Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler bu muafiyetten yararlanabilir.
Bu Muafiyetten Nasıl Yararlanılır
Emekli Olup Yeni Dilekçe Verildiğinde Geriye Dönük Vergiler İade Alınır mı?
Arsası Olan Emekliler Bu Muafiyetten Yararlanabilir mi?
Kar İrtifakı Tapusu Olanlar Bu Muafiyetten Yararlanır mı?
Kar irtifakı tapusu olanlar diğer şartları sağladığı takdirde muafiyetten yararlanırlar.
Engellilerin Emlak Vergisi Muafiyeti
Engelli vatandaşlarımız, brüt 200 metrekare altında sahip oldukları konutlar için emlak vergisi ödemezler. Engellilerin herhangi bir geliri olsa dahi bu muafiyetten yararlanmaları mümkündür. Engellilik oranı ise en az %40’dır.
Kendisinin ve Eşinin Evi Olan Emekliler Bu Muafiyetten Yararlanır mı?
Meskeni Kirada Olup Kendisi Kirada Oturmayanlara Muafiyet Uygulanır mı?
Konut ve Arsa Sahipleri Bu Muafiyetten Yararlanır mı?
Emeklinin , Lojmanda oturup 200 m²’den Küçük Olan Meskenini Boş Tutması Halinde Emlak Vergisi Muafiyeti
38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin I/3-(a) bölümünde, “İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.” denilmektedir.
Bu itibarla, sosyal güvenlik kurumlarından alınan emekli aylığı dışında herhangi bir geliri bulunmamak kaydıyla boş olarak bulunan mesken için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanılması mümkündür.
65 Yaş Maaşı Alınması Halinde Emlak Vergisi Muafiyeti
38 seri no.lu Tebliğde sayılan gelirler arasında yer almayan 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz aylığı, gerekli şartları taşıyan ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin meskenleri için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasına engel teşkil etmemekte olup, şartları taşımaları halinde söz konusu meskenleri için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanmaları mümkündür.