E Arşiv Fatura Nedir ve Unsurları Nelerdir

E Arşiv Fatura Nedir ve Unsurları Nelerdir

E arşiv fatura

E Arşiv fatura; VUK hükümleri çerçevesinde elektronik ortamda düzenlenen ve kağıt çıktı olarak bir nüshası müşteriye teslim edilmek, bir nüshası mükellef tarafından saklanmak kaydıyla muhafaza edilen belgedir. E-Arşiv faturalar, kullanılan muhasebe programı tarafından verilen otomatik numara ile düzenlenir. Elektronik olmayan faturalar gibi matbaa/ofset şirketlerine bastırılmasına gerek yoktur.  Bu belgeler .pdf formatında Sms ya da e-posta olarak müşteriye gönderilen ve on yıl boyunca elektronik ortamda saklanması gereken dijital fatura türüdür.

E-Arşiv fatura ile E-Fatura arasında bazı farklar vardır. E-Arşiv faturalar, E-faturaya geçmeyen tüm kurumlara gönderilebilirken, E-Faturalar sadece E-Fatura uygulamasına geçen mükelleflere kurumlara gönderilir. E-Arşiv faturaları entegrasyon web sitesi üzerinden iptal edilebilir fakat E-Faturalar, karşı kurum tarafından reddedilir. E-Faturalar da kendi içinde ticari ve temel fatura olarak ikiye ayrılır. Temel faturalar reddedilemez ve müşteri tarafından iade faturası olarak kesilir. Ticari faturalar ise reddedilebilir.

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce saklanılan bir belgedir.

Bu uygulama ile ilgili olarak önemli hususlar şöyledir;

  1. Aynı gün içinde aynı kişiye yapılan satışların belirtilen tutarı önemlidir. Satışların toplam tutarının aşağıda belirtilen haddi aşması halinde kağıt (matbu) belge düzenlenmişse bunun yerine e-arşiv faturası düzenlenmelidir.
  2. VUK 535 SIRA NOLU Genel Tebliği ile 01.03.2022 tarihinden itibaren Vergi mükellefi olmayanlara kesilecek 5.000 TL ve üzeri tüm faturalar ile Vergi mükelleflerine kesilecek faturalardan ise 213 Sayılı VUK’un 232. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen fatura düzenleme ilişkin tutarı aşan tüm faturalar (2022 yılı için 2.000 TL) e-Arşiv fatura olarak kesilecektir.
  3. Düzenlenen e-Arşiv Faturaların tüm işlemlerinin e-Belge Portalı üzerinden gerçekleştirilmesi mümkündür. Düzenlenen e-Arşiv Faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu’na göre mükelleflerin sorumluluğundadır, bu faturaların e-Belge portalından indirilerek ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunların dışında e-arşiv fatura gönderme işlemleri bir entegrasyon firması aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Bu bağlamda; e-belgelerin dijital ortamda entegrasyon firması tarafından saklanması mümkündür.
  4. Düzenlenen faturaların, GİB’e ait https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresinden sorgulama ve doğrulama işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

Tablo üzerinde gösterirsek;

 

E-Arşiv Portal Modülünden Fatura Sorgulama ve E-Arşiv Fatura İptali

https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html

web adresine tıklanır ve sonrasında internet vergi dairesi kullanıcı adı ve şifresi ile E-Arşiv Porta Ekranı’na giriş yapılır.

 

Şifreler girildikten sonra portalda, E-arşiv modülü seçilir.

Sonrasında sol bölümde yer alan kısmından ADIMA DÜZENLENEN BELGELER ya da İPTAL/İTİRAZ TALEBİ bölümleri tıklanarak adınıza düzenlenen faturaları görebilir, iptal veya itiraz edeceğiniz faturalar için talep oluşturabilirsiniz.

 

 

Kaynak: İSMMMO

E-Fatura, E-İrsaliye, E-Müstahsil Makbuzu, E-Bilet için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazan:

malirehberim

Mali konular ve muhasebe ile alakalı güncel mevzuat bilgileri için Mali Rehberim en doğru adrestir.

Tüm yazıları gör