Anonim Şirketlerde Hisse Devri
Anonim şirketlerde hisse devri nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir ve gerekli evraklar hangileridir gibi soruların cevaplarını inceledik.
Bu konu ile ilgili açıklama yapmadan önce Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan maddelere göz atalım;
Biliyorsunuz ki; Anonim Şirketler tek ortak ile kurulabiliyor. Eski Kanuna göre en 5 kişi tarafından kurulması gereken anonim şirket yeni Kanun ile birlikte tek ortak ile kurulabilecektir. Hisse devirlerinde birden fazla ortak sayısı varsa ticaret sicilde ilanı zorunlu değildir. Fakat tek ortağa inen anonim şirketlerde bu durum değişmektedir.
TTK MADDE 338- (1) Anonim şirketin kurulabilmesi için pay sahibi olan bir veya daha fazla kurucunun varlığı şarttır. 330 uncu madde hükmü saklıdır.
(2) Pay sahibi sayısı bire düşerse, durum, bu sonucu doğuran işlem tarihinden itibaren yedi gün içinde yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilir. Yönetim kurulu bildirimi aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde, şirketin tek pay sahipli bir anonim şirket olduğunu tescil ve ilan ettirir. Ayrıca, hem şirketin tek pay sahipli olarak kurulması hem de payların tek kişide toplanması hâlinde tek pay sahibinin adı, yerleşim yeri ve vatandaşlığı da tescil ve ilan edilir. Aksi hâlde doğacak zarardan, bildirimde bulunmayan pay sahibi ve tescil ve ilanı yaptırmayan yönetim kurulu sorumludur.)
Anonim Şirketler Hisse Devri Yönetim Kurulu Kararı
……………………………………. ANONİM ŞİRKETİ
YÖNETİM KURULU KARARI
Karar Tarihi:
Karar No:
Gündem:
Toplantıya Katılanlar:
Yönetim Kurulumuz şirket merkezinde toplanarak aşağıda belirtilen hususları karar altına almışlardır.
- Şirket hissedarlarından …………. T.C. kimlik numaralı …………. şirketteki mevcut ….. adet pay tutarı olan ………….. TL hissesini ……………………. Noterliği’nden ……………. tarih ve ……………… sayı tasdikli hisse devir ve temlik sözleşmesi ile ………….. T.C. kimlik numaralı ……………..’ya devrederek ortaklıktan ayrılmıştır.
- Yukarıda bahsi geçen devrin kabulüne ve devir hususunun şirket pay defterine işlenmesine,
- Yapılan devir sonucunda şirket ortakları ve sermaye miktarlarının aşağıdaki şekilde oluşmasına oybirliği ile karar verilmiştir.
YENİ SERMAYE YAPISI
100 Adet Pay ve ……………. TL Sermayenin,
… Pay …………. TL’si ……………’ya
… Pay …………..TL’si …………….’e aittir.
Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Yazılacak Dilekçe
…/…./……..
……….. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne
Türk Ticaret Kanunu ile ilgili yönetmelikler çerçevesinde Müdürlüğünüze …………….sicil numarası ile kayıtlı şirketimizin işlemlerine ilişkin ekli evrakların incelenerek dosyamıza kaldırılmasını rica ederiz Bilgilerinize arz ederiz.
Şirket Unvanı veya Kaşesi
İrtibat Telefon No:
EKLER:
1-Noter Onaylı Yönetim Kurulu Kararı (2 nüsha)
2-Hisse Devir Senedi (Noter Tasdikli)
3-İmza Sirküleri
4-Devralan Ortağın Pay Defterindeki Sayfası (Noter Tasdikli Sureti)
Kaynak: -Anonim Şirketlerde Hisse Devri – Dünya Gazetesi
Diğer Faydalı Bağlantılar