Telafi Çalışması Nedir
Telafi çalışması nedir, telafi çalışmasının koşulları ve sınırları nelerdir konulu içeriğimizde sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Telafi Çalışması Nedir
Telafi çalışması 4857 sayılı İş Kanununun 64.maddesinde düzenlenmiştir. Bu Kanuna göre; zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli sayılabilecek derecede azalması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren 4 ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir.
Cumhurbaşkanı bu süreyi iki katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz. Telafi çalışmaları, günlük çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.
- Cumartesi ve Pazar günleri tatil günü olarak belirlendiği için; sadece Cumartesi günü yine haftalık 45 saat çalışma sınırını aşmadan 3 saatlik telafi çalışması yaptırtılabilir ama işçi çalışmaya zorlanamaz. Eğer işçi ve işveren bu noktada anlaşmışlarsa bu şartlarda çalışma mümkündür. Fakat resmi tatillerde telafi çalışması mümkün değildir. (Milli, dini bayramlar, İşçi Bayramı vb.)
- 4 ay içinde yapılmayan telafi çalışmaları, 4 ay sonra yaptırılamaz. 4 ay sonra yapılan çalışma; telafi çalışma niteliği taşımaz.
- Çalışılmayan süreçle ilgili olduğu için, telafi çalışması karşılığında fazla mesai ücreti ödenmez.
- Telafi çalışması kurallarına uyulmadan çalıştırılan her işçi için, işverene 2022 yılı için 756 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
- İş Kanununun 63.maddesinde haftalık çalışma saati 45 saat olarak belirlenmiştir. Günlük çalışma saati ise 11 saati geçemez. Dolayısıyla bu şartlar altında telafi çalışması yaptırılması gerekir.
- İşçi, İş Kanunu’nun 64.maddesinde belirtilen koşullar oluştuğunda bu telafi çalışmasına katılmakla yükümlüdür. ÇTelafi çalışmasında işçinin onayı gerekmez. İşçinin, telafi çalışmasına katılmaması işi ifa borcuna aykırılık oluşturur ve İş Kanunu m.25/II-(h) fıkrasına göre, iş sözleşmesi işverence haklı nedenle feshedilebilir
Örnek 1: Günde 8 saat çalışılan bir işyerinde telafi çalışması en fazla 3 saat yapılabilir. (Haftalık 45 saat çalışma süresini aşmamak kaydıyla)
Örnek 1: Günde 9 saat çalışılan bir işyerinde telafi çalışması en fazla 2 saat yapılabilir. (Haftalık 45 saat çalışma süresini aşmamak kaydıyla)
Faydalı Bağlantılar