Mir Ödeme Sistemi Nedir
Mir Ödeme Sistemi Nedir
1 Mayıs 2017’de kabul edilen bir yasa uyarınca Rusya Merkez Bankası tarafından kurulan elektronik fon transferleri için bir kurulan bir sistemdir. Sistem, Belçikalı dijital ödeme şirketi olan Open Way tarafından oluşturuldu ve Rus Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir.
Mir, öncelikle Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edildi , daha sonra Rusya’da faaliyet gösteren yabancı şirketler tarafından kullanılmaya başladı. Nisan 2016’da Ali Express bu sistemi kabul eden ilk yabancı şirket oldu. McDonald’s ile bu sistemi kabul eden ilk ABD şirketidir.
Rus Sberbank , Ekim 2016’da kartları çıkarmaya başladı. Aralık 2021’in sonu itibariyle 113,6 milyondan fazla kart dolaşımdaydı. 2020’de, bir önceki yıla göre %75’lik bir artışla Mir kullanılarak 3,5 milyar ödeme yapıldı. Mart 2021’de ödeme sistemi, bu tür işlemleri yüksek riskli olarak değerlendirdiği için yabancı elektronik cüzdanların ikmali yasağını duyurdu.
Mir Ödeme Sistemini Kullanan Ülkeler
12 Eylül 2022 itibariyle, MIR on bir ülkede kullanılmaktadır:
- Ermenistan
- Belarus
- Mısır
- Kazakistan
- Kırgızistan
- Tacikistan
- Türkiye (2019-2022)
- Özbekistan
- Venezeula
- Vietnam
- Küba
MIR kartları, 2008’deki Rusya-Gürcistan Savaşı’ndan bu yana bu yana Rusya tarafından kontrol edilen iki bölge olan 2019’dan beri Abhazya ve Güney Osetya’da da kullanılıyor.
Mart 2022’de İran, Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik yaptırımlar nedeniyle Mir’i Rusya ile ticarete devam etmesine izin vermek için tanımayı düşünüyordu , Rus bankaları küresel olarak kullanılan swift sisteminden yasaklandı TASS haber ajansına göre, 2022 yazında dört Afrika ülkesi Mir kartlarını piyasaya sürmeyi düşündü: Etiyopya, Nijerya, Tanzanya ve Güney Afrika.
Faydalı Bağlantılar
Dövize Endeksli Menkul Mal Sözleşmelerinin Ödemesi