Çeyiz Yardımı (Evlenme Ödeneği)
Çeyiz Yardımı Nedir
Çeyiz yardımı,
- Anne veya babasının ölümü nedeniyle SGK’dan yetim aylığı alan kız çocuklarının evlenmeleri halinde aldıkları toplu ödemeye evlenme ödeneği yada halk arasında çeyiz yardımı denir.
- Çalışma veya başka bir sebeple yetim aylığı almayanlar evlendiklerinde bu yardımdan yararlanamazlar. Bu toplu ödemeye hak kazanmak için evlenen kadın, evlendikten sonra işe başlamalıdır.
- Çeyiz Parasının miktarı SGK’dan alınmakta olan aylığın 24 katıdır. Bu miktar peşin ve bir defada ödenir. Başvuru, bağlı bulunan SGK merkezlerine gidilip yapılmaktadır.
- Evlenme ödeneği, 01.10.2008 tarihinden önce 4/C (Emekli Sandığı) sigortalısı olanların yakınları için farklılık göstermektedir. 4/C kapsamında alınacak evlilik ödeneği 24 ay değil 12 ay karşılığıdır.
- Evlenme ödeneği hakkı sadece bir kez kullanılabilmektedir.
Evlenme Ödeneği İçin Bir Zaman Aşımı Var Mıdır?
Bu sorunun cevabı için 5510 sayılı Kanunun 97.maddesine bakmamız gerekiyor. Kanunda şöyle yazıyor;
Zamanaşımı, hakkın düşmesi ve avans
MADDE 97- ………………….
Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşer.
Dolayısıyla eğer evlenen bir kadın, evlilik ödeneğini almak için beş yıl geçtikten sonra başvuruda bulunursa zaman aşımı devreye girer ve bu ödeneği alamaz.
Evlenme Ödeneği Nasıl Alınır?
Bu ödeneğin alınması için hak sahibi kız çocuğu kuruma dilekçe ile başvurmalıdır. Eğer evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, başvuruyu yapan kişi evlenme cüzdanının bir nüshası ile Kuruma başvuru yapmalıdır.
Bu ödeneği talep eden kız çocuklarının aylıkları, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulur.
Evlenme Ödeneği Alan Kız Çocukları Boşanırsa Kendilerine Tekrardan Aylık Bağlanır mı?
Ödeneği alan kız çocukları boşanırlarsa, bu kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve aylık tekrar bağlanır. Bu kişiler, evlenme ödeneğini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl içinde boşanırlarsa bu 2 yıllık sürede gelir yada aylık bağlanmaz. Aylık bağlanması için 2 yıllık sürenin geçmesi gerekir.
Evlenme Ödeneği Alıp Çalışmaya Başlayan Kişi Aldığı Ödeneği Geri Ödemek Zorunda Kalır mı?
Evlenme ödeneği almış olan kişinin çalışmaya başlaması halinde SGK’dan almış olduğu evlenme ödeneğini iade etmesi gerekmemektedir.
Evlenme Ödeneği Alan Kişi Sağlık Yardımlarından Yararlanabilir mi?
Evlenme ödeneği almış olan kız çocuğu, evlendikten sonra çalışmıyorsa, eşinin üzerinden sağlık yardımı alır. Eşinin sosyal güvencesi yoksa, Sosyal Güvenlik Kurumundan almakta olduğu gelir veya aylığın kesildiği tarihten itibaren iki yıllık sürenin sonuna kadar Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlanan sağlık yardımlarından yararlanabilir.
Hem Anne Hem Babadan Alınan Emekli Maaşı Sebebiyle Evlenme Ödeneği Alınabilir mi?
Yine hem anneden hem babadan yetim aylığına hak kazanan (örneğin biri Emekli Sandığı diğeri SSK) bir kız çocuğu iki dosyadan da aynı anda çeyiz parası alabilir. Emekli sandığından 12 aylık tutar, SSK dan 24 aylık tutar olarak çeyiz parası alınabilecektir.
Evlenme Ödeneğinde Zamanaşımı Var mıdır?
Hak sahibi kişilerin evlendikleri tarihten itibaren beş yıl içinde evlenme ödeneklerini talep etmeleri gerekmektedir. Aksi halde bu hakları düşmektedir.
Emekli Maaşı Evlenme Ödeneği Alan Kadının Kardeşine ve Annesine Dağıtılır mı?
Ölüm aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına almakta oldukları aylığın iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği (halk arasında çeyiz yardımı olarak ifade edilmekte) olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği verilen kız çocuklarının aylığı, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulmakta, aylığın durdurulduğu tarihten iki sene sonra da kesilmektedir. Ek ödeme tutarı evlenme yardımı hesabında dikkate alınmaz.
Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde boşanması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar aylık bağlanmaz. Dosyadaki diğer hak sahiplerinin aylıkları, evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden belirlenir. Evlenme ödeneği talep etmeniz halinde, aylığınız kesilir ve ek ödeme tutarı hariç olmak üzere almakta olduğunuz aylığın 24 katı tarafınıza evlenme ödeneği olarak verilir. Bu durumda, anneniz ve kız kardeşinizin aylığı iki yıl boyunca hisse değişikliği yapılmadan ödenmeye devam edilir. Çünkü mevcut durumda annenizin hissesi yüzde 50, sizin ve kız kardeşinizin hissesi yüzde 25’tir.
İki yılın sonunda, annenizin ve kardeşinizin hisseleri aynı kalmakla birlikte bunlara hisseleri karşılığı ödenecek aylık tutarları; 2008/Ekim öncesi ölen sigortalıların iki hak sahibine (eş yüzde 60, çocuk yüzde 30) ödenecek alt sınır aylığı ile yine 5510/ek 19. maddeye göre belirlenen alt sınır aylığının hak sahiplerinin hisselerine göre belirlenen aylık tutarları ile mukayese edilir ve yüksek olan aylık ödenir. Netice itibarıyla, evlenmeniz halinde aylığınız kesilecek olup evlenme ödeneği talep etmeniz veya etmemeniz anneniz ve kardeşinizin hissesinde ve aylığında bir değişiklik yaratmayacaktır.
Eski Eşiyle Evlenenler Çeyiz Yardımı Alabilir mi?
Eğer ilk evlenmede çeyiz yardımı alınmadıysa eski eşiyle yeniden evlenen kadınlar çeyiz yardımı alabilirler.
Diğer Faydalı Bağlantılar