Emekli Aylığını Artıracak Yollar

Emekli Aylığını Artıracak Yollar

Emekli Aylığını Artıracak Yollar

Emekli aylığını artırmanın yolları şöyledir;

 

Brüt Ücretinizin Aldığınız Ücret Üzerinden Yatırılması;

Türkiye’de kayıt dışı sigorta oranı oldukça fazladır. Brüt ücretinizin aldığınız maaş üzerinden yatırılıyor olması emekli olduğunuzda daha fazla emekli maaşı almanızı sağlayacak etkenlerden birisidir. Sigortalılar e-devletten kendileri için işverenlerin yatırmış oldukları hizmet dökümlerini görebilirler. Özellikle belirli aralıklarla bu hizmet dökümlerine bakılmasını öneririz. Bu bağlantıya tıklayarak 4/A Hizmet Dökümü bağlantısına ulaşabilirsiniz.

———————————————————————————————————————————-

Birden Fazla İşyerinde Çalışma;

Bir sigortalı bir yıl içinde en fazla 360 gün sigortalı olabilir. Örneğin, bir işyerinde 25 gün, diğer işyerinde 10 gün çalışıyor olması o sigortalının bir ayda 35 gün sigortalı gösterileceği anlamına gelmez. Bir sigortalı bir ay içinde en fazla 30 gün sigortalı gösterilir.

Aynı ay içerisinde birden fazla işyerinden prim gün sayısı ve prime esas kazanç bildirilmesi, emeklilik maaşının yükselmesini sağlayan bir etkendir.

Daha detaylı bilgi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

—————————————————————————————————————————————-

2000 Yılı Öncesi Borçlanmalar;

Eğer sigortalılık başlangıcı 2000 yılı öncesine denk geliyorsa yurtdışı, askerlik, doğum gibi borçlanmaların yapılması emeklilik maaşını artıran bir etkendir. Bu konuyla ilgili sitemizde detaylı bir BORÇLANMA konusu işlenmiştir. 2022 yılında borçlanılması durumundan borçlanma tutarları nedir, hangi süreler borçlanılır gibi konular sitemizde mevcuttur.

Daha detaylı bilgi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

———————————————————————————————————————————————–

Farklı Sigorta Kapsamları ve Son 7 Yıl Kuralı;

Kişiler, 4A, 4/B ve 4/C gibi farklı statülerde iş hayatında olabiliyorlar. Her statüde emeklilik yaşı ve prim gün sayısı farklıdır. Emeklilik hesaplamasında sigortalının son 7 yılında hangi statüde olduğuna bakılır. (360 gün * 7= 2.520 gün)

Son ödenen 2.520 gün içinde en çok hangi statü geçerliyse o statüden emekli olunur. Eşitlik halinde ise son ödeme hangi statüden olduysa o statüden emeklilik gerçekleşir. Son 2520 günde sigortalının SSK ve Bağ-Kur’u varsa 1261 günden daha fazla hangi statüden prim ödenmiş ise ona göre emekli olur.

Avantajlı sigortalılık kapsamları sırasıyla 4/C, 4/A, 4/B’dir.

Daha detaylı bilgi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 

NOT:

Son 7 yıl hizmet içerisinde 1260 gün hesaplamasında hizmet süresi yani iki tarih arası hesaplama şekli uygulanmaz, 7 yıl hizmet hesabında SGK primleri ödenmiş hizmetler toplamı uygulanır. Geriye doğru 7 yıl SGK primleri yatırılmış hizmet toplamı esas alınmaktadır.

 

Son 7 yıl kuralı uygulanmayacak durumlar;

2829 sayılı Kanunda son defa tabi olunan kurum mevzuatına göre işlem yapılacak olanlar ayrılmış, bu gruba girenlerde son yedi yıllık hizmet hesabı yapılmaz. Bu durumlar;

  • Malullük,
  • Ölüm,
  • 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re’ sen emekli olma,
  • Süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme,
  • Bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi, durumlarıdır.

 

———————————————————————————————————————————————

Prim Gün Sayısını Doldurup Emeklilik Yaşını Bekleyenler Daha Az Emekli Maaşı Alır Söylemi Doğru mudur?

Bu söylem doğru değildir. Çünkü emeklilikte hak edilen maaşlarda 2008 öncesi ve sonrası yatırılan brüt ücret ve yatırılan brüt ücretin tutarı önemlidir. Örnek vermek gerekirse; 2000’den önce ağırlıklı olmak kaydıyla Ekim 2008 öncesinde yüksek brüt ücret alan bir sigortalı, 2008 Ekim’den sonra düşük brüt ücret alıyorsa emekli aylığı düşer. Fakat Ekim 2008 sonrasında da yüksek brüt ücret alırsa tam tersine yüksek emekli maaşı alır.

Bu konuda bir soru daha vardır. Örneğin 60 yaşında emekli olacak bir sigortalı 4.500 prim gün sayısı 25 yıl şartı ile emekli olursa mı yoksa 7.000 prim gün sayısı ile emekli olursa mı daha yüksek emekli maaşı alır. 7.000 prim gün sayısını doldurup 60 yaşını dolduran bir sigortalı daha yüksek bir emekli maaşı alır.

 

 

Kaynak: Ekonomist

Kaynak: Memurlar.Net

 

 

 

Paylaşmak Güzeldir
Yazan:

malirehberim

Mali konular ve muhasebe ile alakalı güncel mevzuat bilgileri için Mali Rehberim en doğru adrestir.

Tüm yazıları gör