2030 Dünya Ekonomik Buhranı
1929 Büyük Buhranına Kısa Bir Bakış
2030 Dünya Ekonomik Buhranı beklentisine göz atmadan önce ekonomik buhran kavramını incelemek gerekir.
Öncelikle ekonomik buhranın en anlama geldiğini ve zaman zaman yaşanan kapitalizmin ekonomik krizlerinin ötesinde dünyayı nasıl etkilediğini, etkileyebileceğini açıklamak gerekecek.
Biliyorsunuz ki 1929 Dünya Ekonomik Buhranı tüm dünyayı etkileyen, “Büyük Buhran” olarak nitelendirilen ve yıkıcı etkisi olan büyük bir krizdi. Büyük Buhran, ABD’de borsanın çöküşü ile başlamış ve dalga dalga dünyaya yayılmıştır.
Bunalım, dünyada 50 milyon insanın işsiz kalmasına, yeryüzündeki toplam üretimin %42 oranında ve dünya ticaretinin de %65 oranında azalmasına neden olmuştur. (Kaynak: Wikipedia)
1930’lu yıllarda küreselleşmenin etkisinin bugünkü kadar büyük olmadığını düşünürsek, bugünlerde yaşanacak büyük bir krizin etkisinin de ne kadar büyük olacağı su götürmez bir gerçektir. İki seneyi aşkındır yaşadığımız pandeminin etkisi, dünyada hizmet sektörü başta olmak üzere tüm sektörleri etkiledi. Buna mukabil yaşanan çip krizi bir çök sektörü ciddi şekilde etkiledi.
Çip Krizinin Sebepleri Nelerdir
Pandeminin ve gelişen teknolojilerin etkisiyle dünyada bir çok şirket uzaktan çalışmaya geçti ve altyapılarını yeniledi. Bunun yanında eğitimde de daha teknolojik cihazların kullanımı, eğitimde hibrit denemesi gibi gelişmeler tüketici elektroniği sektörüne olan talebi artırdı. Bunun etkisiyle çip talebi de arttı. Çin’deki hidroelektrik santrallerinde yaşanan problemler nedeniyle silisyum eritilemedi. Dolayısıyla bir çip krizi baş gösterdi. Yeni taşıt üretimindeki problemin sebeplerinin başında bu sorun gelmektedir ki sadece otomotiv sektöründe değil elektroniği kullanan tüm sektörlerde üretim problemleri yaşandı, yaşanmaya devam ediyor. Bu kriz birbirine bağlı olan tüm sektörleri etkiliyor.
Görüldüğü gibi yaşanan bu krizler ekonomiyi ciddi şekilde etkilemektedir. Peki 2030 krizinin sebepleri ne olabilir. 2030 Dünya ekonomik buhranı beklentisi için blog.itreconomics.com’daki incelemeye göre aşağıdaki sebepler yeni bir buhrana sebep olabilir.
- Demografi
- Sağlık masrafları
- Yetkiler
- Sektörlerdeki Balonlar
- ABD Ulusal Borç
Yaşanabilecek Yeni Bir Dünya Buhranından Korunmanın Yöntemleri Nelerdir?
Kendinizi enflasyona karşı koruyacak yatırım araçlarına yönelmek mantıklı bir hareket olabilir. Altın, kripto para, hisse senetleri gibi yatırımlar buna örnek olarak gösterilebilir. Hisse senedi piyasasına dahil olabilirsiniz ancak olası bir buhrandan önce bu piyasadan çıkış yapıp nakde dönmelisiniz.
Önerilmesi gereken başka bir şey; İngilizce yanından özellikle Afrika’da oluşacak fırsatlara yönelmek amacıyla Fransızca öğrenmek olabilir. Buna ek olarak İspanyolca da iyi bir seçenektir.
Borçlanmayı azaltmanız, tasarrufa yönelmeniz gerekmektedir.
Eşinizden yada partnerinizden farklı bir sektörde çalışıyor olmanız, buhran döneminde en azından birinizin işine devam ediyor olması için bir avantajdır. Çünkü böyle bir dönemde işsizlik oranları oldukça yüksek seviyelerde olacak.
Sağlık, teknoloji ve eğitim sektörü diğer sektörlere göre daha yetenekli işgücünü talep ettiğinden dolayı tercih edilebilir.
Sonuç
Sonuç olarak önümüzde 2030’lu yıllarda yeni bir buhran ihtimali dururken, kendimizi bu ihtimale göre hazırlamamız ve stratejimizi belirlememiz gerekiyor diye düşünüyorum. Günümüzde Küreselleşmenin gücünün arttığını görüyoruz. Dolayısıyla yaşanabilecek bir buhran kuşkusuz ki hepimize derin bir şekilde etkileyebilir.
Cengizhan Topçu
cengizhantopcu@yahoo.com
Diğer yazılar için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.